T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / SİLVAN - Silvan Halk Eğitimi Merkezi

Kurslar Hakkında Sık Sorulan Sorular

Halk Eğitimi Merkezi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Halk Eğitimi Merkezi hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Halk Eğitimi Merkezi, bulunduğu bölgenin eğitim, öğretim, üretim, rehberlik, danışma, kültür ve sanat merkezidir. 1920'li yıllarda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla ülkede başlatılan okuma yazma sorununu çözümleme, ulusal kültürü yaygınlaştırma, Cumhuriyet ülküsünü, Atatürk ilke ve inkılaplarını benimsetme çalışmalarına destek niteliğinde halk boşluğunu doldurmak üzere 1956 yılından itibaren ülke çapında Halk Eğitimi Merkezleri kurulmaya başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı taşra birimi olan Halk Eğitimi Merkezleri, halka mesleki ve sosyal-kültürel amaçlı bilgi, beceri kazandıran, kişilerin boş zamanlarını olumlu faaliyetlerle değerlendirmelerini, gelirlerini artırmayı sağlayan birer yaygın eğitim kurumudur. Etkinliklerini il ve ilçelerde sürdürürler. Sayıları 900'ü aşan Halk Eğitimi Merkezleri´ nde önceleri "halk eğitimi" adı altında düzenlenen etkinlikler, zamanla "yaygın eğitim" olarak şekillendi.  

Halk Eğitim Merkezleri´ nde Yaygın Eğitim

    • Okuma-yazma kursları
    • Mesleki-teknik kurslar
    • Sosyal-kültürel kurslar
    • Sosyal-kültürel uygulamalar
    • Eğitsel kol çalışmaları, şeklinde yürütülmektedir.

 

Kurslar nasıl açılır?

Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği 45. Maddenin 4.Fıkrasında belirtilen; Okuma-yazma, unutulmaya yüz tutmuş, Özel eğitim ihtiyacı olan bireylere ve diğer dezavantajlı kesime yönelik kurslar dışındaki tüm kurslar, 12 kişilik bir grubun oluşturulması ile düzenlenir. Üretime yönelik, gelir getirici, iş bulabilme kolaylığı ve çevre için özellik gerektiren kurslar için kursiyer sayısı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü’nün görüşleri doğrultusunda yeniden belirlenebilir.


 

Kurslar ve diğer etkinlikler nerelerde düzenlenir?

    • Halk Eğitimi Merkezleri'nin kendi bina ve tesislerinde
    • Mahalle ve köylerde sağlanan kurs yerlerinde
    • Eğitim Odalarında
    • Ceza ve ıslahevlerinde
    • Rehabilitasyon gerektiren hastanelerde
    • Kamu ve özel kuruluşlara ait binalarda
    • Örgün eğitim kurumlarına ait binalarda
    • Gönüllü kuruluşlarca sağlanan yerlerde
    • İhtiyaç duyulan uygun yerlerde düzenlenir.

 

Halk Eğitimi Merkezleri' ndeki çalışmalara kimler katılabilir?

Her yaş eğitim, sosyal statü ve kültür düzeyindeki herkes katılabilir. İlköğretim çağındakiler, devam ettikleri okul saatleri dışındaki serbest zamanlarda, istedikleri kursa devam edebilir. Yabancı uyruklular, TC kimlik numaralarına sahiplerse çalışmalara katılabilirler. Gerektiğinde, belirli yaş ve eğitim seviyesi, uygulanacak programın özelliğine göre aranır. Bu durum Halk Eğitimi Merkezleri'nce duyurularla belirtilir.

Örneğin;

      • Sportif faaliyetlerle ilgili kurslara (Koşu, futbol, basketbol vb.) 7 yaş ve üzeri.
      • Sanat faaliyetlerine (Müzik, Tiyatro vb.) 7 yaş ve üzeri.
      • Sosyal ve mesleki çalışmalara yönelik teknik kurslara 15 yaş ve üzeri.

 

Kurs ve etkinliklere Nasıl kayıt olunur?

Kayıt için başvuru, Halk Eğitimi Merkezleri'nce geliştirilen formla yapılır.

Başvurularda gereken belgeler;

    • Nüfus cüzdanı
    • Nüfuz cüzdanı fotokopisi
    • Öğrenim belgesi

 

Kurs ve etkinliklere Ne zaman kayıt yapılır?

Yılın on iki ayında Halk Eğitimi Merkezleri'ne kayıt için başvuru yapılabilir. Özelliklerinden dolayı, bazı kurslar için sadece bazı dönemlerde kayıt olanağı sağlanabilir. Bu durum, Merkez yönetimince iletişim araçları aracılığıyla duyurulur. Kurs ve etkinlikler için gerekli aday sayısı tamamlandıktan sonra, Halk Eğitimi Merkezi'nce kurs açılır ve katılımcılara bilgilendirme yapılır.


 

 

Kurs ve etkinliklere Devam zorunlu mudur?

Kurslara kabul edilenler için devam zorunluluğu vardır. Kurs süresinin 1/5'i kadar devamsızlık gösterenlerin kaydı silinir ve belgesi verilmez. Geç kalmayı alışkanlık haline getirenler hakkında, devamsızlık işlemi yapılır. Sosyal ve Kültürel uygulamalara katılmayı talep edenler için bu kapsamda merkez bünyesinde, ilçede, ilçe dışında ya da il dışında düzenlenecek etkinliklere katılmak zorundadır.


 

Kurs ve etkinlikler, günün hangi saatlerinde gerçekleştirilir ?

Tüm etkinlikler, programların süresi ve katılımcıların devam durumuna göre ayarlanır. Hafta sonları da dâhil olmak üzere sabah 7.00 ile 24.00 arasındaki uygun saatler seçilir.

Yıllık çalışma süresi Halk Eğitimi Merkezleri, yılın on iki ayında hizmet verir. Öğretmenler, usta öğreticiler ve kursiyerlerin ortak kararları ile, tatillerde de eğitime devam edilebilir.


 

Kurs ve etkinlikler ne kadar sürer?

Kurs süreleri milli eğitim bakanlığı tarafından saat olarak belirlenen aralıklardan kurs şartları ve öğrenci seviyelerine göre seçilir. Burada saat kavramı ders saati olup 40 dakika ya karşılık gelmektedir. Bu saatler her kurs için farklıdır kursların başlıklarından kaç saat olarak düzenlendiğini görebilirsiniz.


 

Kurs kaç gün sürer?

Günlük girilebilecek kurs yani ders saati en fazla 8, haftalık ise 40 saatdir. Bu süreçler öğrenci, öğretmen ve kurumun ortak şartları dikkate alınarak belirlenir.

Bu ders saatlerinden en yoğun işlenen haftalık 40 saat(günlük 8 saat) ve toplam süreçte işlenmesi gereken en az ders saati olarak örneğin 160 saat seçilirse 20 iş-kurs günü sonunda süreç tamamlanabilir.

Bu ders saatlerinden en az işlenmesi gereken 15 saat(günlük 3 saat) ve toplam süreçte işlenmesi gereken en fazla ders saati olarak örneğin 240 saat seçilirse 80 iş-kurs günü sonunda süreç tamamlanabilir.


 

Etkinliklere katılanlara başarı değerlendirmesi yapılıyor mu?

Kurslarda başarı değerlendirmesi zorunludur. Bu değerlendirme; yapılacak uygulama, deney, yazılı ve sözlü sınavlar, ev ödevleri ile öğretim süresi sonundaki sınav sonuçlarına göre yapılır. Başarılı olanlara kurs bitirme belgesi verilir. Diğer etkinliklerde başarı değerlendirmesi yapılmaz.


 

Kurs sonunda herhangi bir belge veriliyor mu?

Evet, Her kursun sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilmektedir. Sertifikanın verilebilmesi için %20 den fazla devamsızlığınız olmamalı ve kurs içerisindeki modül sonu sınavların tamamından başarılı olmanız gerekmektedir


 

Sınavlardan başarılı için notumun en az kaç olması gerekmektedir?

Sınavlardan başarılı olmak için dersin işlenişinde her sınavdan en az 50 puan alınması gerekmektedir. Sınavlar sayılar kurslara göre farklılık gösteren modüller sonunda yapılmaktadır.


 

Kurslar ne kadar sürmektedir?

Kursların süreleri genel müdürlüğümüzün belirlediği modüllerin toplamları kadar olup, her kurs için değişiklik göstermektedir. (Detaylı bilgi için Kurslarımız bağlantısına bakabilirsiniz) Toplam gün sayısı; kursun hafta içi veya hafta sonu olma ve günlük ders saati sayısı gibi değişkenlere bağlı olarak planlanmaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.03.2021 - Güncelleme: 21.07.2024 20:57 - Görüntülenme: 75393
  Beğen | 52  kişi beğendi